Digitalmarketeer - betaling website

Eénmalig of maandelijks betalen voor je nieuwe website?

Bij enkele grote internetbedrijven in België krijg je de keuze om maandelijks te betalen voor je website in plaats van het volledige bedrag meteen te betalen. Het wordt vaak voorgesteld als een éénmalige aanbieding, exclusieve deal of vriendenprijs. Maar niets is minder waar. In de meeste gevallen zal je uiteindelijk veel meer betalen dan wat die website je had gekost bij een ander bedrijf.

Hoe weet je of de aanbieding interessant is?

De meeste ondernemers spreiden hun uitgaven liever over enkele maanden dan meteen een groot bedrag op te moeten hoesten. Dat begrijp ik. Natuurlijk moet je wel weten hoe veel je extra zal betalen met deze maandelijkse ‘afbetaling’.

We doen dus even het rekenwerk voor jou, zonder namen te noemen, maar met echte cijfers.

Bouwbedrijf X uit Antwerpen besluit dat ze een nieuwe website nodig hebben. Ze nemen contact op met een webdesign bureau, krijgen een vertegenwoordiger over de vloer en ontvangen een prijsofferte. €2800 euro zou de nieuwe website hen kosten.

Het alternatief wordt aangeboden door een groot web agency dat een éénmalige aanbieding voorstelt van ‘maar’ €180 euro per maand, met een vast contract van 2 jaar. Je krijgt er een ‘gratis’ laptop bij en er worden nog enkele mondelinge beloftes gedaan die op geen enkel geschreven document terug te vinden zijn.

Nu zal bouwbedrijf X vast en zeker die 2800 euro liever spreiden over enkele maanden. Maar wat is de beste keuze?

Optie a: €2800 éénmalig bedrag

Een nieuwe website moet minstens 5 jaar goed zijn. De meeste bedrijven doen er nog veel langer mee, maar laat ons 5 jaar nemen om mee te rekenen. Dus een nieuwe website van €2800+€200 voor hosting kom je aan een totaalbedrag van €3000 voor 5 jaar. Dat is €600 per jaar, dus €50 euro per maand.

Optie b: €180 per maand

Ze hangen vast aan een contract voor 2 jaar. Dat komt dus al uit op een totaalbedrag van €4320 in 2 jaar tijd. Maar wat gaan ze doen als die 2 jaren voorbij zijn?

Ze kunnen besluiten verder te gaan met de huidige website en nog 3 jaar betalen. Als ze dat doen, betalen ze nog eens een extra €6480 euro voor 3 jaren. Dat komt dus op een totaalbedrag van €10.800 voor 5 jaar!

Ze kunnen ook besluiten om na die 2 jaar over te stappen naar een ander webdesign bureau en €2800 betalen. Dan zijn ze dus al €4320 kwijt, komt er nog eens €2800 bij + €120 voor hosting over 3 jaar. Dan hebben ze dus voor 5 jaar in totaal€7.240 betaald!

Conclusie:

Optie a:  €3000
Optie b:  €10.800 of €7240

Ga dus voor de éénmalige betaling. Wekelijks worden er bedrijven in België en Nederland opgelicht met dergelijke verkoopspraatjes. Er wordt mensen een contract onder de neus geschoven dat ze ‘nu’ moeten tekenen als ze gebruik willen maken van de tijdelijke aanbieding. In de realiteit verliest de bedrijfseigenaar enorm veel geld voor een standaard website van een groot bedrijf die dergelijke websites aan de lopende band produceert. Die eenvoudige websites worden door vlotte verkopers voor een veelvoud van de waarde aangeboden. Ondernemers krijgen zo het gevoel dat ze een aanbieding mislopen en hun uitgaven kunnen spreiden.

Hoe kan je wél besparen op een website?

Uiteraard zijn er veel betere manieren om te besparen op een nieuwe website.

  1. Ga voor een klein webdesign bureau of freelance webdesigner. Hun uurprijzen liggen veel lager dan die van de grote agencies. Voor weinig geld kunnen ze vaak al veel maken.
  2. Zoek een tussenpersoon. Ken je iemand met verstand van zaken? Een programmeur, marketeer, designer… Neem hem mee naar de gesprekken om te weten te komen of je een goede deal sluit.
  3. Zorg voor eigen middelen. Laat zelf professionele foto’s maken, schrijf de tekst op je website zelf en zoek al naar voorbeelden van hoe je wilt dat de website eruit ziet. Dat beperkt het aantal uren die nodig zijn om een nieuwe website te laten maken.
  4. Vraag naar goedkopere alternatieven. Sommige webdesigners kennen manieren om de kosten van je nieuwe website te beperken, door te werken met een eenvoudiger CMS of een premium theme te kopen.
  5. Combineer je nieuwe website met een investering inonline marketing. Op die manier wordt de kans groter dat je website je ook meer klanten gaat opbrengen en je dus dat bedrag kan terugverdienen op relatief korte tijd.

Door het bedrijf op die manieren jouw website te laten maken, bespaar je veel geld maar kan je wel genieten van een goede communicatie en dienst na verkoop.

Nog vragen? Contacteer ons. Op zoek naar een betrouwbaar webdesign bureau in Antwerpen? Klik hier.